Την ετοιμότητα της εκτελεστικής εξουσίας όπως εξετάσει την εισαγωγή μεταβατικής περιόδου και κριτηρίου που αφορά το ανώτατο κόστος όσον αφορά το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ για την ανέγερση κατοικίας, μετέφερε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, προειδοποιώντας ωστόσο πως υπάρχει κίνδυνος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ζητήσει επιστροφή χρημάτων λόγω της παραβίασης της σχετικής Οδηγίας.
Το κυβερνητικό νομοσχέδιο κατατέθηκε για συμμόρφωση της εθνικής νομοθεσίας με την οδηγία για το ΦΠΑ προνοεί επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% για κατοικίες με μέγιστο εμβαδόν 140 τετραγωνικά μέτρα (αντί 200 τμ που είναι σήμερα).
Στη συνεδρία τα μέλη της επιτροπής διατύπωσαν εκ νέου ερωτήματα για την αλληλογραφία μεταξύ της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τον Κωνσταντίνο Πετρίδη να επικρίνει την Βουλή για μια πρόταση νόμου που ψήφισε ομόφωνα το 2016, ενώ άφησε να νοηθεί ότι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ είχε καταγγείλει την κυβέρνηση για λανθασμένη εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας για το ΦΠΑ από την οποία ξεκίνησε η προειδοποιητική επιστολή της Κομισιόν.
«Κατηγορείτε την εκτελεστική εξουσία για μια νομοθεσία την οποία εσείς ψηφίσατε ομόφωνα και την οποία εσείς καταγγείλατε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ερχόμαστε εδώ για να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα», ανέφερε.
Παράλληλα, ο κ. Πετρίδης είπε πως υπάρχει κίνδυνος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ζητήσει επιστροφή χρημάτων από τη λανθασμένη εφαρμογή της οδηγίας για το ΦΠΑ.
«Υπάρχει κίνδυνος να ζητήσουν πίσω λεφτά και ο κίνδυνος αυτός είναι κάτι που μας ανησυχεί και είναι για αυτό που θέλουμε να ανταποκριθούμε και σχετικά σύντομα και στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής που η ίδια (η οδηγία) θέτει», είπε ο ΥΠΟΙΚ.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου των τετραγωνικών μέτρων για την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή, ο κ. Πετρίδης είπε πως θα το εξετάσουν, σημειώνοντας ότι είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτό από την Κομισιόν.
Πηγή: ΚΥΠΕ